tiistai 20. tammikuuta 2009

Cha-Cha

Tempo: 112-136 (tempo tanssijoille tahtia/min 28-34)
Kilpatanssitempo: 120-128 (30-32)
Hyvä tanssitempo: 120
Tahtilaji: 4/4

Cha-cha on keskitempoista latinalaismusiikkia. Tyyli pohjautuu Orquesta American ja sen johtajan, kuubalaisen viulisti ja säveltäjä Enrique Jorrín, danzonin ja montunon pohjalta kehittämään kuubalaiseen populaaritanssiin. America yhtye esitti 1950-luvun alussa danzon-musiikkia, johon oli yhdistetty uusi, synkopoiva rytmi. America esiintyi tuolloin pääasiassa New Yorkissa, jossa uusi tyyli myös syntyi. Musiikki muistutti hidasta mamboa, ja tanssia kutsutaan myös triplamamboksi (triple-mambo, nimi tulee kolmiaskelisesta rytmistä tasajakoiseen musiikkiin). Jorrín nimesi tanssin alunperin cha-cha-chá:ksi kuullessaan tanssijoiden kengistä lähtevän äänen. Nykyisin nimenä käytetään pääosin cha-chata (tai cha cha), vaikka pidempi muotokin vielä elää. Cha-cha yleistyi maailmalla 1950-luvun puolivälissä. Cha-cha on kasvattanut viime vuosina suosiotaan myös lavatanssina.

Tempoksi määritellään eri lähteissä 112-136 iskua minuutissa. Useat lähteet asettuvat 126-128 haarukkaan, mutta tanssijat voivat olla kiitollisia hieman hitaammasta temposta. Tahdit muodostavat pareja keskenään, joihin tanssijat perustavat askeleensa.

Perusrytmi: 2, 3, 4&1, 2, 3, 4&1 (aksentti ykkösellä, vrt. Keinu kanssani alku). Rytmin voi laskea myös muodossa kaks - kol - nel-jä - yks tai kaks-kol-cha-cha-cha, jolloin se korostaa tanssille ominaista askelrytmiä.

Cha-chan soittamista ei kannata pelätä, sitä tanssitaan myös perusfoksin askelilla. Cha-cha on luonteeltaan flirttaileva ja leikkisä

Cha-cha basso:


Cha-cha rummut:



Cha-cha rummut: katso video (Expert Village)

Cha-cha-kappaleita:
Lista ulkomaisista kappaleista
Kaksi ruusua
Juanita & Mario
Rebecca
Santana: Oye como va, Smooth
Keinu kanssani (Sway)
Finlanders: Amor
Rico Vacilon
Undantag (Bo Kaspers)
Pikku-pikku bikinissä

Lähteet:
tanssi.net
Ballroomdancers.com
Centralhome.com
Wikipedia
Edu.fi
Streetswing.com
Descarga.com
Buell, Kevin. Ballroom dancing for beginners: Cha-Cha-Cha. PDF-tiedosto. Dancer Notes 2001.

1 kommentti: