sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Palkkaus ja kulukorvaukset

Päivitetty 9/2019, soveltamisohjeet 2016

Ravintolakeikat
Ammattimainen muusikon työ yksittäisillä keikoilla (ravintolat, klubit, festivaalit yms.)

Orkesterin jäsenen vähimmäispäiväpalkka (minimipalkka)
200,00 €
lomakorvaus
+ 13,5 %

Tanssiorkesterien yms. ravintolamuusikkojen pidemmät kiinnitykset (kiertueet, housebändit yms.)

• arkena 126,04 €• lauantaisin ja aattoina 149,67 €
• lomakorvaus + 13,5 %

Palkkaa ei voi maksaa kustannusten korvauksina. Ellei muusikolla ole ruoka- ja asuntoetua, maksetaan päiväraha palkan päälle.

Soveltamisohje:
Palkkatariffi koskee työsuhteisista keikoista maksettavia freelancer-­ammattimuusikon vähimmäispalkkoja. Vähimmäispalkat ylittävistä palkoista voidaan neuvotella ja sopia tarvittaessa tapauskohtaisesti keikan laadun ja vaativuuden mukaan. Suositus ei koske harrastusluonteista ja ei-ammattimaista esiintymistä. Klubi-­ ja muiden vastaavien keikkojen korkeampi vähimmäispalkkasuositus maksetaan lyhyistä, pääsääntöisesti yhden esiintymisen sisältävistä keikoista.

Kiinnityksen lyhyyttä ja kertaluonteisuutta arvioidaan keikkapaikan mukaan, ei orkesteriin kuulumisen perusteella. Palkan määräytymisessä keikan keston perusteella osapuolet määrittelevät sen, mikä katsotaan kertaluonteiseksi esiintymiseksi. Kertaluonteisia klubikeikkoja voivat olla myös yhden kahden päivän mittaiset kiinnitykset.

Tanssiorkestereissa pidemmillä kiinnityksillä soittavien alempi palkkasuositus perustuu aikaisemmin voimassa olleen ravintolamuusikkojen työehtosopimuksen palkkahinnoitteluun. Näitä vähimmäispalkkoja voidaan edelleen pitää lähtökohtana sovittaessa ravintola-­ ja tanssimusiikin alan peruskeikkailua koskevissa kiinnityksissä.

Työehtosopimus (TES) kokonaisuudessaan löytyy Muusikkojen liiton sivuilta.


Kuinka lasken TESsin mukaisen palkan keikkahinnakseni?

Esim. 1: Keikalla 40-v. muusikko, veroprosentti 15 (kaikkine maksuineen palkasta vähennetään n. 20 %).

Päiväpalkka: 200 €
Vuosilomakorvaus: 13,5 % = 27 €
Yhteensä 227 € (-verot = 181, 60 €)

Jos on oikeutettu päivärahaan (matkan kesto yli 10 h), lisätään summaan päiväraha 42 €. Kokonaispalkkio silloin 223,60 €

Palkanmaksajalle keikka maksaa tuon 227 € + työnantajakulut (tässä esim. 25 %) = 283,75 € + päiväraha 42 € = yhteensä 325,75 €. Jos ohjelmatoimisto ottaa perinteisen 15 % välityspalkkiota, on yhden soittajan kokonaishinta 383,24 €. Tällöin kvartetin kokonaishinta TESsin mukaisesti tulee maksamaan ohjelmatoimistolle 1533 €.
(Huom! Mukana ei ole matkakuluja, samoin työnantajakulut ja välityspalkkiot voivat vaihdella).

 Tarkemmat tiedot: palkka.fi -> Palkkalaskuri


Verovapaat matkakustannukset

Verovapaat päivärahojen enimmäismäärät:
- kokopäiväraha (yli 10 h) 42 euroa
- osapäiväraha (yli 6 h) 19 euroa

43 senttiä kilometriltä, jota korotetaan mm.
  • 7 senttiä kilometriltä perävaunun kuljettamisesta autoon kiinnitettynä
  • 3 senttiä kilometriltä sellaisista autossa kuljetettavista koneista tai muista esineistä, joiden paino ylittää 80 kiloa tai joiden koko on suuri
  • 3 senttiä/lisämatkustaja
Yömatkarahan suorittaminen edellyttää, että päivärahaan oikeuttavasta matkavuorokaudesta vähintään 4 tuntia on kello 21.00 - 07.00 välisenä aikana ja että työnantaja ei järjestä palkansaajalle ilmaista majoitusta eikä suorita majoittumiskorvausta tai korvausta makuupaikasta. Yömatkarahan enimmäismäärä on 12 euroa.

Lisätietoa löytyy verohallinnon sivuilta.

2 kommenttia:

  1. Jännäksi menee tappelu matkakorvausten kanssa. Yksinkertaisesti on vaan pakko kirjoitella matkalaskuja, jos haluaa että keikoista jää jotain käteenkin.

    VastaaPoista
  2. Kilometrit ja
    päiväraha vähennetään veroista vapaana

    VastaaPoista