tiistai 21. syyskuuta 2010

Boogie woogie

Tempo: hidas 112-136 (tempo tanssijoille tahtia/min 28-34)
nopea 180-208 (45-52)
Huom. Yllä olevat ovat enemmän kilpatanssitempoja. Boogie woogieta tanssitaan kaikkiin tempoihin n. 100-200 välillä :)
Tahtilaji: 4/4
Musiikki: perinteistä rock'n'rollia selkeällä boogie woogie kompilla (erityisesti basso)


Toisen maailmansodan jälkeen syntynyt nuorisokulttuuri toi 1940-luvulla muhineen rock'n'roll-musiikin pintaan 1950-luvulla. Yhdysvalloissa käden ali pyörittiin villisti tyttöjen kellomekoissa ja poikien vahatuissa vesikampauksissa. Uudenlainen vapauden tunne ja boogie woogie saapuivat Elviksen ja muiden 1950-luvun rokkareiden mukana myös Suomeen.

Myöhemmin 1950-luvun boogie woogiesta kehittyivät vakiotanssi jive ja 1980-luvulla urheilullinen rock'n'roll.

Rock'n'rollin ja jiven saatua rasitteekseen tiukat koreografiat ja säännöt, alettiin 1980-luvulla lähinnä Saksassa haaveilla vanhasta rock'n'roll-tanssista, jossa ei ollut koreografioita ja jossa musiikin tulkinta oli tärkeintä. Nimeksi tälle uudelle/vanhalle lajille annettiin boogie woogie.

Tällä hetkellä boogie woogiea tanssitaan lähinnä Euroopassa. Yhdysvalloissa laji tunnetaan miltei samassa muodossa nimellä east coast swing.

Boogie woogie on paritanssi, jota tanssitaan alkuperäiseen rhythm'n blues- ja swing-pohjaiseen rock'n'roll-musiikkiin kaikilla musiikinnopeuksilla ja avoimessa tanssiotteessa. Tanssiminen perustuu ns. vapaaseen vientiin. Oleellista on musiikkiin eläytyminen, improvisointi ja tulkinta.

Nykyään boogie woogie on hyvin suosittua niin kilpatanssina kuin seuratanssinakin Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. EM- ja MM-kilpailuja järjestetään säännöllisesti vuosittain.

Vuonna 1995 Suomen Tanssiurheiluliitto hyväksyi boogie woogien mukaan kilpatanssiperheeseen omaksi erillislajikseen. Kilpailuissa tanssitaan synkopoitua rhythm'n blues- ja swing-pohjaista musiikkia, kahdella eri musiikin nopeudella: 30 tahtia (M.M.=120) ja 50 tahtia (M.M.=200) minuutissa. Koska tanssittava musiikki tulee pääosin 50-luvulta, on koko esiintyminen pukeutumista myöten tuon ajan tyylistä.

Boogie woogiea tanssit kun yökerhon dj soittaa old fashion -rokkibiisejä, mummon levyltä kaikuvat fifties-klassikot, Agentsit hellivät kansaa rautalangalla, tanssilavalla kuulutetaan jive-biisi tai kun musiikin määritteenä on neo-swing.Nopea boogie woogie, SM-kisat 2007 semifinaali


Hidas boogie woogie, SM-kisat 2007 semifinaali

Tempot kilpailuissa:
D-luokka hidas 32-34, nopea 45-47, karsinta 41-43 tahtia minuutissa.
C-luokka hidas 28-32, nopea 48-52 tahtia minuutissa.


Boogie woogie Wikipediassa

Lähteet:
Swing team
Annina Siltanen, pro gradu
Tanssi.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti